Wianuszki jagodowo-twarogowe

Jesteśmy jagódki, czarne jagódki mieszkamy w lasach zielooonych…to właśnie ta piosenka była tą, która w latach przedszkolnych urzekła mnie na tyle, że potrafię nucić ją do dziś. Jagodzianka ze mnie wielka-i w duszy i w kubkach smakowych. Będąc maluchem nie lubiłam siedzieć sama w dużym i pustym domu. Kiedy mama chciała jechać na zakupy i nie chciała mnie na nie zabrać, jedynym sposobem, jakim można było mnie przekonać do tego, żebym została sama było to, że dostanę przepyszną jagodziankę z mojej ulubionej cukierni (byłam naprawdę nie wymagającym dzieckiem).

13555789_1220696394642431_1523207282_o

W ostatnie dni tego tygodnia stałam się „jagodozbieraczem”. Wstawałam o 5, żeby móc zbierać jeszcze przed największym upałem, a poranny śpiew ptaków dodatkowo mi to umilał. Muszę wam powiedzieć, że krzaczki są pełne owoców! Zbierasz jedne, ale kątem oka widzisz już kolejne ogromne zdobycze i kompletnie nie wiesz, za które masz się złapać! Genialna zabawa, ale bardzo wymagająca! Teraz w lodówce mam dobre kilka litrów fioletowej miłości, a nogi całe pogryzione i podrapane. Wiem jednak, że było warto!

13555915_1221071061271631_759893009_o

Na pierwszy rzut w udowadnianiu ich wartości oczywiście musiałam je wrzucić w drożdże. Chciałam zrobić te najzwyklejsze jagodzianki (co jeszcze zrobię!), ale miałam ochotę pobawić się z nimi trochę dłużej. Wyśniłam sobie fioletowe wianuszki i to właśnie je zrobiłam! Efektowne i delikatne w smaku. Czego więcej potrzeba do szczęścia?!

13509615_1220696431309094_680403379_o

Wianuszki jagodowo-twarożkowe
Składniki na ciasto:
-350g mąki pszennej (typ 550 lub 650) albo orkiszowej (typ 700)
-50g cukru trzcinowego
-60g roztopionego masła lub oleju kokosowego
-150 ml mleka
-2 łyżeczki suszonych drożdży
-szczypta soli
-2 jajka od szczęśliwych kurek (temperatura pokojowa, rozmiar L)

Składniki na farsz:
-ok. 100g twarogu półtłustego
-ok. 100-150g jagód
-2 łyżki cukru lub ksylitolu

Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy (temperatura musi być mniejsza niż 60 stopni) i trochę studzimy. Dodajemy do niego roztopione masło.

W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy jajka i łączymy ręką. Powoli wlewamy mleko z tłuszczem i cały czas zagniatamy (lejcie powoli, bo może się okazać, że potrzebujecie troszkę mniej). Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut (aż stanie się gładkie i plastyczne). Wkładamy je do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jagody zasypujemy cukrem i odstawiamy żeby puściły sok. Następnie blendujemy je razem z twarogiem. Powstałą masę wkładamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąka blat i rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 2 Dzielimy go na pół wzdłuż dłuższego boku i na mniejsze kawałki (u mnie wyszło 10) wzdłuż krótszego (powstanie nam kilka małych prostokątów). Każdy z nich wałkujemy na cienki prostokąt (podsypując ciasto mąką, aby się nie przyklejało), kładziemy łyżeczkę farszu i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Powstały rulonik dzielimy na pół, każdą połowę obracamy tak, aby farsz był na górze i przeplatamy na przemiennie łącząc dwa końce i formując wianuszek. Bułeczki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy na ok. 40 minut do napuszenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przed ok. 15-20 minut (do lekkiego zbrązowienia)

13518269_1221071054604965_728624892_o.jpg

Dokładną instrukcję zaplatania znajdziecie u Zosi (robicie tak samo, ale z mniejszymi wianuszkami)

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Wianuszki jagodowo-twarogowe

  1. Jestem zachwycona! Marzy mi się taka jagodzianka właśnie teraz. I do tego kubek ciepłego mleczka lub kakao ❤ Pięknie jest tutaj u Ciebie i bardzo się cieszę, że w końcu utworzyłaś swoje miejsce w sieci, które pachnie świeżym pieczywem już na odległość! 🙂

    Polubienie

    1. Dziękuję Gabrysiu! Stworzyłam to miejsce głównie dla was, jednak mam też z niego osobiste korzyści-motywacja do kształcenia się i zebranie ulubionych przepisów w jednym miejscu. Mam nadzieję, że coś Ci kiedyś przypadnie na tyle do gustu, że to wypróbujesz 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s