Czekoladowy chlebek bananowy z serową niespodzianką #gf

Bo z tym chlebkiem bananowym to jest różnie.

14466862_1295264220518981_739279977_o

Wypiek z serii tych najłatwiejszych. Mechanizm działania nie sprawiający trudności: wchodzisz do kuchni, wyjmujesz, mieszasz, wstawiasz do piekarnika i zapominasz o nim na średnio 50 minut. Znaczy mógłbyś zapomnieć, gdyby jego cudowny zapach nie rozchodził się po domu. Niestety z czystej autopsji wiem, że to, co nadało naszym czterem kątom pięknego aromatu, nie zawsze jest satysfakcjonujące.

14550824_1295264237185646_2106773776_o.jpg

Szukałam. Eksperymentowałam. Wszystkie zjadłam. Niektóre dlatego, że nie umiem wywalać jedzenia. Niektóre zniknęły, ponieważ wyszły…idealne. Po prostu-wilgotne, słodkie i zazwyczaj czekoladowe!
Grzechem byłoby skrywanie mojej ulubionej receptury na kartkach ulubionych przepiśników. Czas się nim podzielić. Mam nadzieję, że kogoś z was też usatysfakcjonuje 🙂
Dzisiejszy bohater jest prawie bezglutenowy. Psuje to orkiszowa posypka. Zrezygnujcie z niej jeżeli zależy wam na #glutenfree

14550543_1295264287185641_980822516_o.jpg

Czekoladowy chlebek bananowy z serowym nadzieniem
Składniki:
-3 bardzo dojrzałe banany (ok. 350-400g)
-4 łyżki roztopionego nierafinowanego oleju kokosowego, przestudzonego
-2 jajka
-120g mąki jaglanej (orkiszowej/owsianej/zwykłej pszennej/gryczanej)
-3 czubate łyżki kakao
-2-3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie)
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-opcjonalnie orzechy, nasiona chia lub suszone owoce
+masa serowa: 200g twarogu półtłustego *, żółtko, 2 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika), 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie: 
W blenderze łączymy twaróg, żółtko, jogurt i słodzik na gładką masę (taką jak na sernik).
Banany rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków (polecam). Dodajemy sodę, proszek do pieczenia, jajka,sól, słodzik i olej. Mieszamy. Dosypujemy mąkę i kakao. Dokładnie wszystko mieszamy.
Niedużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy 3/4 masy czekoladowej, na to kładziemy masę serową i przykrywamy pozostawioną 1/4 ciasta. Wierzch opcjonalnie ozdabiamy płatkami owsianymi, orkiszowymi lub innymi ulubionymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 50 minut.
Po tym czasie dajemy mu odpocząć minimum godzinkę.
Smacznego! 🙂
*możecie użyć gotowego sera sernikowego, z wiaderka. Pomińcie wtedy jogurt.

14537072_1295264260518977_1471811112_o.jpg

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s