Dyniowe drożdżówki z brzoskwiniami i rozmarynem


Kiedy idziesz w deszczu, pełen dobrego humoru, w towarzystwie marzeń i nagle ukazuje Ci się tablica z napisem dynia 1zł/kg, co wtedy robisz? Naturalnie prosisz panią w warzywniaczku o największą jaką ma, nie zwracając uwagi na to, że doniesienie jej do domu będzie wyzwaniem.
Idziesz i myślisz. Przytłacza Cie jej wszechstronność. W sumie z chęcią zrobiłbyś z niej wszystko zaczynając od zupy, po risotto z jej dodatkiem i kończąc na deserze…z warzywem.
Podejmujesz życiową decyzję-pieczesz ją. Pozbawiasz skórki. Robisz puree i prawdopodobnie umieszczasz je potem tam, gdzie się da, a gwarantuję wam, że da się wszędzie.

14618665_1302860456426024_2038684589_o.jpg

Dynia idealnie odnajduje się w plackachciastachzupkachmakaronieiwielewielewięcej, ale co najważniejsze: stanowi wspaniałe uzupełnienie ciasta drożdżowego. Nadaje lekkiej wilgotności, słodyczy i słonecznego koloru. Nic dodać, nic ująć. Znaczy dodać coś akurat warto, np. brzoskwinie. Najlepiej z rozmarynem. Połączenie warte grzechu.

14646744_1302860436426026_905586940_o.jpg

Dyniowe drożdżówki z brzoskwiniami i rozmarynem 
Składniki:
-330g mąki pszennej typ. 450/550/650 lub orkiszowej typ 620/700
-6g drożdży instant lub 15g świeżych*
-120ml mleka roślinnego (lub krowiego)
-250g dyniowego puree**
-50g cukru***
-40 ml oleju kokosowego lub masła (roztopionego i przestudzonego, używałam oleju kokosowego)
-szczypta soli
+2 brzoskwinie, łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, łyżka miodu lub innego słodzidła
+2 łyżki schłodzonego oleju kokosowego lub masła, 3-4 łyżki mąki, 2 łyżki cukru.

Przygotowanie:
*Jeżeli używamy drożdży zwykłych zaczynamy od przygotowania zaczynu (przy drożdżach suszonych nie jest to potrzebne). w miseczce łączymy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i ok. 3 łyżek letniego mleka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut, aby zaczęły pracować.

Mleko i puree umieszczamy w rondelku, podgrzewamy i studzimy. Muszą mieć temperaturę poniżej 60 stopni (będzie dobre, kiedy włożenie do nich palca nie sprawi nam dyskomfortu).
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlewamy olej i gotową mieszankę puree i mleka. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut (może się lepić, ale będzie elastyczne i łatwo odchodzące od ścianek miski). Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1h (podwoi objętość)

W tym czasie zajmujemy się brzoskwiniami i kruszonką. Z owoców wyjmujemy pestkę i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy rozmaryn i miód (lub inne słodzidło), mieszamy i odstawiamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy i wsadzamy do lodówki.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy  wbijając w nie pięść. Wykładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 9-10 części. Z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienia, w których umieszczamy owoce. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Drożdżówki smarujemy rozbełtanym jajkiem (oczywiście pomijając owoce!), posypujemy kruszonką i pieczemy przez ok. 20 minut.

14585611_1302860449759358_122881877_o.jpg

**Dyniowe puree:
Składniki:
-dynia (najlepiej hokkaido)+z 3kg dyni wyszły mi 4 słoiczki puree
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Dynię pozbawiamy miękkiego miąższu, w tym pestek. Kroimy na mniejsze części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na papierze do pieczenia skórką do dołu. Czas pieczenia jest uzależniony od grubości kawałków na jakie ją pokroiliście. Będzie wynosił ok 40-60 minut. Dynia jest gotowa, kiedy skórka z łatwością od niej odchodzi.
Po upieczeniu zdejmuemy z każdego kawałka skórkę i miąższ umieszczamy w blednerze. Blendujemy na gładko i wkładamy do słoiczków.

***użyłam 30g cukru kokosowego i 20g ksylitolu. Nie zastępujcie zwykłego cukru w 100-u% ksylitolem/erytrolem/stewią, ponieważ drożdże z nimi nie reagują 🙂

Reklamy

2 thoughts on “Dyniowe drożdżówki z brzoskwiniami i rozmarynem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s