Hot cross buns

Z racji tego, że święta tuż tuż, dziś trochę angielskiej tradycji.
Hot cross buns to bułeczki, które zapewne zawładną internetem w okolicach Wielkiej nocy. Jest to wypiek, który na pewno pojawi się na stołach Anglików w tym czasie, ale gwarantuję wam, że jeżeli wy też zrobicie je na świąteczne śniadanie, to nie pożałujecie 🙂
Z czystym sumieniem piszę, że są to jedne z lepszych bułeczek jakie miałam przyjemność zrobić. Inspirowane przepisem J. Hamelmana, z niezwykle wartościowej książki „Chleb”.

DSC02387.JPG

Hot cross buns
1. ZACZYN
-6g suszonych drożdży
-190g letniego mleka
-40g mąki orkiszowej lub pszennej (typ 450-650)
-łyżeczka cukru*

Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy mąkę i cukier, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki (masa będzie rzadka), przykrywamy miskę ściereczką/kawałkiem ręcznika papierowego i odstawiamy na 20-40 minut (drożdże zaczną pracować, mieszajcie trochę większej miseczce).

2.CIASTO WŁAŚCIWE
-340g mąki orkiszowe lub pszennej
-50g cukru
-szczypta soli
-1 jajko w temperaturze pokojowej
-60g miękkiego masła
-cały zaczyn
+można dodać ok. 100g suszonych owoców (żurawina, wiśnie, daktyle…)

Mąkę, sól, cukier, ewentualnie suszone owoce, jajko i mieszamy. Dodajemy zaczyn, wszystko łączymy. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy ciasto ok. 8-10 minut ręcznie (można to też zrobić w mikserze z hakiem). Wyrobione zostawiamy w misce, przykrywami i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.
Następnie wbijamy w ciasto pięść i przekładamy ja na oprószony mąką blat. Dzielimy ciasto na 10-12 części i z każdej formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w formie do pieczenia pozostawiając odstępy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 45 minut.

3. CIASTO NA KRZYŻYK
-30g masła
-30g cukru
-25g mleka
-skórka otarta z 1/2 cytryny
-małe, roztrzepane jajko
-ok. 55g przesianej mąki

Masło i cukier podgrzewamy w rondelku, do czasu aż się połączą.
Zmniejszamy ogień, dodajemy mleko, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Wszystko energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mieszamy, zdejmujemy z ognia.
Taką masą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy ją, robiąc krzyżyki, na bułeczki tuż przed włożeniem do pieca.

PIECZEMY 14-16 minut w temperaturze 225 stopni, grzanie góra dół. Będą zrumienione z wierzchu i od spodu.

Po wyjęciu z pieca bułeczki smarujemy  z wierzchu SYROPEM CUKROWYM. Autor robił go z ponad 100g cukru i wody, ale na domowe warunki wystarczy rozpuścić w rondelku 1,5 łyżki cukru i 1,5 łyżki wody. Dzięki temu będą pięknie lśniły i dłużej zachowają świeżość 🙂

*można użyć zwykłego cukru, trzcinowego lub kokosowego.

DSC02377.JPG

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Hot cross buns

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s