Owsiana tarta z rabarbarem, kremem z mascarpone & białą czekoladą

Żyję i wracam z czymś nieziemsko smacznym!

DSC03315.JPG

Tarta niezwykle wiosenna (hm..a może i letnia?)…bardzo lekka i wyposażona w mnóstwo pysznych kalorii.
Pokuszę się o stwierdzenie, że białej czekoladzie, mascarpone, cudownie kruchemu ciastu i rabarbarowi nie oprze się nikt!

DSC03327

Jeżeli nie macie pomysłu na prezent dla mamci na jej zbliżający się dzień, to całym sercem polecam zrobienie ciacha! Będzie najszczęśliwszą mamą na świecie 😀

DSC03333.JPG

Tarta owsiana z frużeliną rabarbarową i kremem z mascaropne i białej czekolady 
I. SPÓD
Składniki:
-200g płatków owsianych (lub gotowej mąki)
-100g zimnego masła
-50g cukru pudru
-szczypta soli
-jajko

Przygotowanie:
Płatki mielimy dokładnie na mąkę (w malakserze). Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko, sól, cukier i blendujemy do połączenia się składników.
Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat, zagniatamy kulkę, rozwałkowujemy ją na placek i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na najlepiej 1,5-2h.
Po tym czasie nakłuwamy spód widelcem i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
PS. Spód możesz zrobić też z gotowych ciasteczek owsianych i masła (ok. 200g ciasteczek+40-50g masła. Blendujemy, wykładamy formę i chłodzimy)

II. FRUŻELINA RABARBAROWA:
Składniki:
-400-450g oczyszonego, obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru.
-ok. 60g cukru (lub więcej jeżeli rabarbar wyda wam się zbyt kwaśny)
-2 łyżki wody
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+4-5 łyżeczek wody.

Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Dusimy aż rabarbar zacznie się rozpadać. Kiedy będzie już miękki (można go dodatkowo zblendować, ale nie jest to konieczne) mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą.
Zmniejszamy ogień i cały czas mieszając wlewamy mączną mieszankę. Gotujemy na małym ogniu przez chwilę, aż masa stanie się żelowa. Dokładnie studzimy.

III. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE
Składniki:
-250g mascarpone
-200ml śmietanki 30%/36%
-100g białej czekolady

Przygotowanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami śmietanki.
Resztę śmietanki ubijamy. Dodajemy mascarpone i roztopioną czekoladę. Dokładnie miksujemy i chłodzimy.

WYKOŃCZENIE:
Na dobrze schłodzony spód wykładamy frużelinę (ilość dostosujcie do wielkości blaszki. Najlepiej rozłożyć ją na mniej więcej 1/3 wysokości formy, żeby się nie wylewała bokami po dodaniu kremu) i wkładamy do lodówki, żeby trochę stężała.
Następnie nakładamy warstwę z mascarpone i rozprowadzamy po całym wierzchu.
PS. Jeżeli położycie mascarpone na jeszcze ciepłą frużelinę, to zacznie się rozpuszczać, dlatego chłodzenie jest konieczne :C
Moje ciacho przyzdobiłam pociętym w paski i karmelizowanym w cukrze rabarbarem oraz pokruszonymi ciasteczkami owsianymi 🙂

PS. Ciasto dobrze jest zrobić wieczorem, żeby poleżało całą noc w lodówce 🙂

DSC03328.JPG

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s