Pieczone tosty francuskie z migdałami

Swego czasu obiecałam dużej ilości osób serię wpisów śniadaniowych i oto nadszedł ten moment. Bynajmniej mam taką nadzieję, że faktycznie wytrwam w tym postanowieniu.

DSC03381

Szczerze, wszystko może dla mnie przestać istnieć, tylko nie śniadania i słodycze.
W ciągu tygodnia jestem dość zorganizowanym pod względem posiłkowym człowiekiem. Nie lubię kiedy konieczność przygotowywania jedzenia zabiera mi cały poranek.
Inaczej sprawa ma się w weekendy. Wtedy (z burczącym brzuchem) jestem w stanie poczekać na ciepłe drożdżówki, świeży chleb czy wszelkiego rodzaju dania wymagające czasu. Uwielbiam usiąść i spokojnie doszukiwać się ciekawostek w artykułach z ulubionych gazet, wymyślić „niedzielne ciasto”, albo po prostu rozkoszować się dźwiękami spokojnej muzyki (naprzemiennie z reklamami na spotify).
Po prostu #simplepleasure spokojnego człowieka, dla którego cisza jest złotem.

DSC03375

Większość z was pod pojęciem „tosty francuskie” zna te, które na talerz lądują prosto z patelni. Dziś jednak proponuję je w wersji pieczonej. Dzięki robieniu ich w piekarniku zyskujecie dodatkowe 15 minut z rana dla siebie, ewentualnie możecie przeznaczyć je na pomalowanie jeszcze sklejonych oczu.
Wystarczy chwila, a zaczniecie swój dzień po królewsku.

DSC03531.JPG

PS! Od kilku tygodni jestem uzależniona od tostów robionych z tego chlebka, z przepisu Małgosi. Polecam..coś cudownego! (lekko go modyfikowałam. Kwestia przyzwyczajeń i własnych fanaberii :))
PS 2! Tosty są serio super….dlatego sesje były dwie. W przeciągu dwóch tygodni stałam się już w połowie franzuską 😀

DSC03515

Pieczone tosty francuskie z migdałami i pieczonymi truskawkami
Składniki (1 porcja):
-2-3 kromki chałki lub chlebka z przepisu wyżej(!!)
-1 jajo od szczęśliwej kurki
-łyżka cukru/miodu/ksylitolu
-2 łyżki mleka
-2 garstki płatków migdałów
-cukier puder
-ulubione dodatki->u mnie pieczone truskawki

Przygotowanie: 
I. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni.
II. Jajko, mleko, cukier łączymy za pomocą trzepaczki. Maczamy w powstałej masie kromki chlebka i na czas nagrzewania się piekarnika zostawiamy je aby wchłonęły cały płyn. Przed włożeniem układamy je na papierze do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów.
III. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i 1 lub 2 łyżeczkami cukru. Wkładamy do niedużego naczynka żaroodpornego.
IV. Do nagrzanego piekarnika wkładamy tosty oraz truskawki. Wszystko pieczemy ok. 15 minut (do zrumienienia)
V. Podajemy z porządną porcją cukru pudru i upieczonymi truskawkami! Do tego kawka z dużą ilością pianki, dobra książka i smaczny poranek gwarantowany!

DSC03349

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s