Tarta z morelami i migdałowym kremem frangipane

DSC03866

Kruche, migdały, masło i morele.
Połączenienajidealniejszezidealnych!

DSC03883.JPG

Uwierzcie mi na słowo: to ciasto jest banalne w wykonaniu, ponieważ właśnie takie lubię najbardziej! Wiem, że nazwa „frangipane” nie brzmi jak „zmiksuj i odstaw”, ale wykonanie tego kremu dokładnie takie jest. Zróbcie sobie więc szybki spacer po morelki (możecie użyć też innych owoców, ale M O R E L E polecam w 100%!), zaglądnijcie do lodówki w poszukiwaniu zimnego masła i zabierzcie się do pracy! W końcu kruche się samo nie wyrobi 🙂

DSC03920.JPG

Tarta z morelami i migdałowym frangipane
Składniki:
I. SPÓD:
-200g mąki pszennej lub orkiszowej+odrobinka do podsypywania
-100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-ok. 80g cukru lub 90g ksylitolu
-szczypta soli
-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

Masło, mąkę, cukier i sól łączymy (można to zrobić w malakserze lub ręcznie). Dodajemy jogurt (stopniowo, może okazać się, że jedna łyżka będzie wystarczająca). Formujemy z ciasta kulkę, rozwałkowujemy ją i wykładamy spód do tarty. Chłodzimy (najlepiej ok. 2h).
PS. Można ciasto też przez 1h schłodzić w formie kulki i dopiero potem wyłożyć nim blaszkę. Ja jednak upodobałam sobie sposób wykładania jej od razu, wydaje mi się, że jest łatwiej 🙂

II. FRANGIPANE:
-100g mąki migdałowej
-1 płaska łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
-75g cukru/ksylitolu
-100g miękkiego masła
-ekstrakt migdałowy
-2 jajka
+ok. 500/700g morelek (kroimy w kawałki mniejsze niż ćwiartki)

Masło ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dodajemy mąki, ekstrakt i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Wkładamy do lodówki.

I. Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
II. Schłodzony spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy go najlepiej z obciążeniem w postaci suchej ciecierzycy/soczewicy/specjalnych kulek (na spód nakłądamy kawałek papieru do pieczenia i na to np. cieciorkę). Pieczemy tak przez ok. 15 minut (do czasu aż się lekko zezłoci)
III. Na podpieczony spód nakładamy krem i owoce. Pieczemy przez kolejne 30-35 minut.
IV. Po wyjęciu studzimy 🙂
V. Cukier puder, koniecznie dodajcie porcyjkę cukru pudru!

PS. Jeżeli masa wyłożona na ciepły spód zacznie wam się rozpuszczać, to nie panikujcie. Zachowajcie spokój i szybciutko nałóżcie owoce na wierzch! 🙂

DSC03881.JPG

 

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Tarta z morelami i migdałowym kremem frangipane

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s