Wegańskie ciasto z nerkowców #nobake

W sumie przepisu wcale publikować nie miałam.
Każdego miesiąca narzucam sobie pewne wyzwania i skrupulatnie staram się je realizować. W lipcu pisane mi były domowe croissanty i w pełni wegańskie ciacho.

DSC04636.JPG

Czemu nie chciałam podzielić się przepisem? Ponieważ deser ten nie należy do najtańszych. Zdaję sobie sprawę z tego, że jest w nim sporo kosztownych składników, niemniej zabija smakiem. Po prostu. Szczerze mówiąc najchętniej zjadłabym całą blaszkę sama. Ewentualnie dawkowałabym sobie je każdego dnia, kawałek po kawałku…do momentu aż odkryję coś równie smacznego!
PS. Ciacho bez problemu możecie przerobić na bezglutenowe….If you want 🙂

DSC04672.JPG

Wegańskie ciasto z nerkowców
SPÓD
Składnki
-150g płatków owsianych
-50g płatków migdałów
-30g wiórków kokosowych
-2 lub 3 łyżki stopionego oleju kokosowego
-duża łyżka syropu klonowego (sprawdzi się też daktylowy lub z agawy, ew. w wersji #no100%vegan miodek :))
-szczypta soli

Wiórki i migdały prażymy na suchej patelni, aby wydobyć z nich cały aromat.
Płatki blendujemy na mąkę. Dodajemy uprażone migdały i wiórki. Wlewamy syrop, olej kokosowy i sypiemy szczyptę soli. Dokładnie blendujemy do uzyskania zwartej masy.
*Tortownicę (20cm) wykładamy na spodzie i bokach folią spożywczą. Gotową masą wykładamy spód, dobrze dociskamy i wkładamy do lodówki na min. 1h.*

WARSTWA Z NERKOWCÓW
Składniki:
-230g nerkowców (należy je namoczyć na min. 8h wcześniej w zimnej wodzie)
-stała część z 400g puszki mleczka kokosowego (mleczko chłodzone 24h w lodówce)
-2 łyżeczki soku z cytryny
-100g ksylitolu lub innego słodzika
-3 spore łyżki stopionego oleju kokosowego nierafinowanego
+czerwone porzeczki lub inne, najlepiej lekko kwaśne owoce

Przygotowanie:
Nerkowce odsączamy z zalewy (zostawcie sobie szklaneczkę, może się przydać przy blendowaniu) i umieszczamy w dużej misce. Dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol, sok z cytryny i olej kokosowy. Blendujemy do uzyskania idealnie gęstej masy bez grudek. W razie konieczności dolewamy odrobinę wody z namaczania orzechów lub pozostałą w puszcze wodę kokosową.

Na schłodzony spód sypiemy pozbawione łodyżek porzeczki, na to wlewamy nerkowcową masę i wkładamy wszystko do lodówki najlepiej na całą noc.
Ciacho w tym czasie stężeje, a rano będziecie mogli cieszyć się pysznym deserem na śniadanie! 🙂
Wierzch obsypałam prażonymi płatkami kokosa, migdałów i pestkami granatu(ta?).

DSC04673.JPG

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Wegańskie ciasto z nerkowców #nobake

  1. Cześć. Zrobiłam ciasto i bardzo wszystkim smakowało! Dzięki za przepis. Mam tylko jedno pytanie – co zrobić, aby jego wierzch był tak gładki jak na zdjęciu? Mój wyglądał mniej apetycznie (aczkolwiek był bardzo smaczny:-)
    Ewa

    Polubienie

    1. Cześć Ewciu!
      Bardzo się cieszę, że smakowało!
      Wierzch to kwestia dobrego zblendowania masy. Sama się tak „ułożyła” po wlaniu do formy.
      Myślę, że możesz kombinować po prostu z ilością dodanej wody po moczeniu nerkowców w trakcie bledowania (oczywiście nie przesadzając). Ułatwi Ci to połączenie wszystkich składników masy w jednolitą całość 🙂
      Ściskam i w razie wszelkich pytań służę pomocą!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s