Tarta pełnoziarnista z ricottą, śliwkami i morelami

Coś z niczego.
Może nie do końca takiego niczego, bo nie jestem cudotwórcą i nie zrobiłam deseru z resztek marchewki, buraka i ostatniej łyżki jogurtu (dziwna kombinacja przyszła mi na myśl, nie ważne-zostaje). Zrobiłam jednak coś z czegoś, co znajdowało się w moich kuchennych szafkach i lodówce w ilościach minimalnych, lecz wystarczających.
Tak oto mając do wyboru zrobienie tego, co sobie wcześniej zaplanowałam, pójście na zakupy z ogromną listą i wydanie połowy wypłaty….postanowiłam jeszcze raz zobaczyć, co jednak w tym domu jest.

DSC05064.JPG

Okazało się, że posiadam wszystko, czego mi do szczęścia potrzeba. Zakupy poszły w niepamięć (choć plany na kolację mogą wyczyścić urządzenie chłodzące do reszty, co w rezultacie da na pewno w y k w i n t n e śniadanie :D), ja jednak w pełni szczęścia zasiadłam do rozkoszowania się kruchutkim ciastem z ricottą, pierwszymi w tym roku śliwkami i ukochanymi morelami (koniecznie spróbujcie ich w wersji pieczonej, koniecznie!!).

DSC05061

Kto razem ze mną zakończy sierpień tak smacznie? 🙂

DSC05036

Tarta z ricottą, morelami, śliwkami i kruszonką
Składniki:
SPÓD*:
-200g mąki pełnoziarnistej+do podsypywania
-ok. 80ml płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
-szczypta soli
-50/60g cukru/ksylitolu

Sypkie składniki łączymy razem. Powoli, stopniowo wlewamy olej kokosowy i za pomocą rąk lub miksera (z rączkami do wyrabiania ciasta) zagniatamy ciasto. Wyjmujemy je na oprószony mąką blat, dokładnie wyrabiamy, rozwałkowujemy i od razu (!) wykładamy nim formę do tarty. Widelcem robimy w niej kilka nakłuć i wkładamy do lodówki na 1-1,5h.
Po tym czasie pieczemy ją 20 minut w 175 stopniach.

*ciacho można zrobić też na spodzie z tego przepisu

MASA SEROWA:
-250g ricotty
-2 łyżki gęstego jogurtu/śmietany
-5 DUŻYCH łyżek cukru
-1 jajko
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
+garstka mąki migdałowej lub drobno zmielonej bułki tartej
+kilka śliwek i moreli (użyłam (chyba, bo nie wiem ile zjadłam) 8 śliwek i 4 moreli :D)
PS. możecie dodać też brzoskwinię, nektarynkę, borówki…feel free!

(przygotowujemy kiedy spód jest w piekarniku)
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.
Owoce kroimy w ćwiartki lub mniejsze kawałki.

KRUSZONKA:
-50g mąki
-20g oleju kokosowego
-2 łyżki cukru

Wszystko rozrabiamy za pomocą rąk. W razie potrzeby dodajcie więcej mąki. Kruszonka powinna być mączna i sucha, nie klejąca i tłusta.

Podpieczony spód podsypujemy mąką migdałową lub bułką tartą (zapobiegniemy przesiąknięciu), wlewamy masę z ricotty, na nią nakładamy pokrojone owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 40-50min w 175 stopniach (masa serowa musi być dobrze ścięta). Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i tak dokładnie studzimy ciacho. Jak całkowicie wystygnie potraktujcie je porcją cukru pudru i zajadajcie!

DSC05069

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s