Zakręcone śliwki..z czekoladą

Za dawno nie czułam zapachu drożdży.
Jest to jeden z zapachów uważany przez mój zmysł węchu jako ten najprzyjemniejszy. Delikatny, lekko słodki i przywodzący na myśl jedynie dobre wspomnienia.
Taki….c o m f o r t s m e l l? 🙂

DSC05441

Jako 100-u% śliwka w czekoladzie (bądź czekolada w śliwce!) pełna miłości do drożdży, nie zadziwię dzisiejszym przepisem raczej nikogo.
Pokręciłam, pokręciłam i tak śliwki, czekoladę iii nutę cynamonu w drożdże zakręciłam!

DSC05463

Zakręcone drożdżówki ze śliwkami, czekoladą i nutką cynamonu 
Składniki:
-400g mąki pszennej t.550
-200ml letniego mleka (ni może być gorące (!), może być roślinne)
-6g suszonych drożdży
-60g cukru zwykłego/trzcinowego
-50g stopionego i przestudzonego masła (lub oleju kokosowego)
-szczypta soli
-300g słodkich śliwek pokrojonych w kosteczkę (waga po pokrojeniu)+łyżka cukru
-2-3 paski czekolady (mleczna/gorzka)
-cynamon
+1 łyżka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu wymieszane razem

Przygotowanie:
I. Mąkę przesiewamy do dużej miski. 
II. Dodajemy cukier, drożdże i sól. Mieszamy.
III. Powoli wlewamy mleko mieszając cały czas masę drewnianą łyżką/szpatułką.
IV. Do połączonych składników wlewamy stopione masełko i za pomocą rąk wyrabiamy ciasto 7-10 minut (powinno być plastyczne i nie klejące)
V. Wyrobione ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1h (do podwojenia objętości)
VI. Pokrojone śliwki zasypujemy cukrem, odstawiamy.
VII. W wyrośnięte ciasto wbijamy pięść (odgazowujemy), przekładamy na delikatnie obsypany mąką blat i rozwałkowujemy na kształt prostokąta grubości ok. 5mm. Posypujemy je startą czekoladą, układamy śliwki i posypujemy jeszcze odrobinę cynamonem.
VIII. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, uważając, aby śliweczki nie pouciekały. Tak przygotowany rulonik tniemy na 7-8 bułeczek (orientacyjnie: ok. 4-5cm jedna). Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub zwykłej, niedużej blaszce zachowując nieduże odstępy. Przykrywamy i odstawiamy ponownie na 40 minut w ciepłe miejsce.
IX. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przed włożeniem do pieca bułeczki z wierzchu posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy ok. 30-35 minut (przed całkowitym wyjęciem upewnijcie się, że dopiekły się z dołu).

DSC05486

Teraz tylko kakao/herbata z cytryną/ciepłe mleko, książka i można cieszyć się pierwszymi dniami jesieni 🙂

DSC05471

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s