Jaglane ciasto z masłem orzechowym na czekoladowo-daktylowym spodzie

Lubię próbować, poznawać, doświadczać. 
Ciasto jaglane to taka próba poznania czegoś zdrowszego i doświadczenia, że faktycznie można obejść się bez mąki, masła i 3 szklanek cukru.
Ale tylko czasem!

fgh.jpg

 

Robiąc to ciasto musicie zaufać swojej intuicji.
Zwracajcie uwagę na konsystencję. Nie bójcie cię dosypywać, odlewać, dolewać.
Kaszę w tym przypadku poddajemy profanacji i bez skrupułów delikatnie rozgotowujemy. Na chwilę wyrzekamy się jaglanej na sypko 🙂

Uprzedzam-spód w tym przypadku nie jest kruchy, jest „truflowy”, miękki i bardziej należący do rozpływających się w ustach, tworząc z górną warstwą wspólną całość.

No to dobry blender w dłoń moi Drodzy!

DSC07542.jpg

 

Ciasto jaglane z masłem orzechowym na czekoladowo-daktylowym spodzie`

SPÓD
-50g czekolady min. 70%
-150g suszonych daktyli+gorąca woda
-120g zmielonych płatków owsianych (bezglutenowych)

1. Blaszkę o średnicy 21 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia.
2. Daktyle zalewamy gorącą wodą (kilka cm ponad poziom daktyli). Odstawiamy na min. 20 minut. Następnie odsączamy je zachowując wodę.
3. Czekoladę kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku razem z daktylami i 10 dużymi łyżkami wody pozostałej po namaczaniu daktyli. Chwilę gotujemy, następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę (w razie potrzeby dolejcie odrobinę wody)
4. Do zblendowanej masy dodajemy zmielone płatki owsiane i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Wszystko powinno połączyć się w plastyczną, nieklejącą całość. Formujemy kulkę i wykładamy powstałą masą spód formy. Chłodzimy w lodówce.

WARSTWA JAGLANA
-200g suchej kaszy jaglanej
-3 szklanki mleka roślinnego (lub mieszanki mleka i wody)
-1/4 łyżeczki soli
-100g masła orzechowego
-30/40g nierafinowanego oleju kokosowego
-100g ksylitolu/miodu lub innego ulubionego słodzidła
+2 łyżki masła orzechowego+2-3 łyżki mleka roślinnego

1. Kaszę dokładnie przepłukujemy pod bierzącą, gorącą wodą. Wsypujemy ją do gotującego się w garnku mleka wraz ze słodem i solą. Gotujemy ok. 15 minut. Jak już wspominałam-nie zależy nam na sypkiej kaszy, więc nie bójcie się w trakcie dolać trochę wody jeżeli zajdzie taka konieczność (czyt. lepiej rozgotować niż spalić+dolewałam tej po daktylach)
2. Ugotowaną kaszę chwilę studzimy. Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i blendujemy masę na gładko. Powinna mieć konsystencję gęstego budyniu. Boki formy smarujemy warstwą oleju kokosowego. Kaszę wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy wierzch (przydatna rada: namaczanie szpatułki w wodzie ułatwi sprawę) i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
3. Rano masło orzechowe mieszamy z mlekiem. Robię to zawsze za pomocą małej trzepaczki. Z doświadczenia wiem, że to najlepszy sposób, dzięki temu „sosik” wychodzi aksamitny i łatwy w rozsmarowywaniu. I to właśnie robimy-rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta. Równie dobrze możecie polać je też stopioną czekoladą lub ubitą śmietanką kokosową 🙂

DSC07556.jpg

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Jaglane ciasto z masłem orzechowym na czekoladowo-daktylowym spodzie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s