Lekkie ciasto z wiórkami kokosowymi, krem cytrynowym i lemon curd

Niezaprzeczalnie blogerka ze mnie straszna.
Zapewniam jednak, że to tylko tymczasowe!
Prędzej czy później przegonię tę ciszę i będę działać na zdwojonych obrotach.

DSC08132n.jpg

W ramach „akcji reanimacji” tej strony przybywam by nakarmić was prostym, ale efektownym ciachem z podwójnie cytrynową nutką i małym kokosowym akcentem 🙂

DSC08139.jpg

Ciasto kokosowe z kremem cytrynowym i prostym lemon curd’em
CIASTO
-125g miękkiego masła
-90-100g cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczka sody
-szczypta soli
-3 żółtka
-125g mąki pszennej
-80ml mleka
-2 duże łyżki wiórek kokosowych
-opcjonalnie: ekstrakt waniliowy

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę (średnica 21 cm) wykładamy na spodzie papierem do pieczenia i smarujemy niedużą ilością masła boki.
  2. Mąkę, wiórki, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w małej misce.
  3. Masło i cukier ucieramy na puszystą, jasną masę (zajmie to ok. 5-7 minut). Dodajemy żółtka jedno po drugim dokładnie miksując masę. Następnie dodajemy suche składniki na przemiennie z mlekiem (w 3 turach: mąka-mleko-mąka-mleko-mąka-mleko). Gotową masę wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30 minut (do suchego patyczka. Ciasto urośnie do ok. połowy wysokości tortownicy.
  4. Po upieczeniu dokładnie studzimy.

KREM CYTRYNOWY
-400ml śmietanki 30%/36%
-70g cukru pudru (lub więcej, jeżeli będzie taka konieczność)
-120ml soku wyciśniętego z cytryny
-14g żelatyny (ok. 2,5 łyżeczki)
-odrobina wody

  1. Żelatynę umieszczamy w miseczce i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą jedynie do jej poziomu. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia.
  2. Miskę umieszczamy nad rondelkiem z wodą i rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Ważne, żeby za mocno jej nie podgrzewać, ponieważ straci swoje właściwości. Kiedy żelatyna się w pełni rozpuści zdejmujemy ją z nad garnka, wlewamy do niej sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
  3. Śmietankę ubijamy z cukrem. Kiedy masa będzie sztywna wlewamy do niej tężejący sok z żelatyną i mieszamy za pomocą s z p a t u ł k i. Masę układamy na wierzchu przestudzonego ciasta i wkładamy do lodówki.

LEMON CURD 
-2 duże łyżki soku z cytryny
-50g masła
-1 jajko
-łyżka śmietanki 30%
-80g cukru pudru

  1. Masło roztapiamy, studzimy. Dodajemy do niego rozbełtane jajko, sok z cytryny i cukier. Dokładnie mieszamy za pomocą kuchennej rózgi. Misę ze składnikami umieszczamy nad rondelkiem z nie dużą ilością wody, dodajemy śmietankę i robimy nasz lemon curd w kąpieli wodnej co jakiś czas mieszając. Masa w miarę upływającego czasu będzie gęstnieć. Powinna być gotowa po ok. 20 minutach.
  2. Gotowy curd studzimy i wykładamy na wierzch masy cytrynowej. Wkładamy do lodówki

DSC08118.jpg

*przepis na spód inspirowany jednym z przepisów z książki „Słodko” Y.O.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s