Czekolada, banany i czekolada

Jak już zaczynamy przygodę z czekoladą, to ma być g r u b o, nie c h u d o!
Dosłownie.

DSC08225.jpg

Ale do rzeczy!
Częstuję dziś tartą.
Tartą pełną czekoladowych doznań i małego bananowego dodatku, aby w cieście zachować balans i konsumować wszystko bez wagi spadku!
Nie ma co tu ukrywać, i tak się dowiecie, że banan i czekolada to przyjaciele najlepsi na świecie!
Całej tej historii towarzyszy herbatnikowy fundament, a jakby wam było za mało, to do niego dołączyło również kakao!
Zapomniałabym o jeszcze jednym ważnym aspekcie: w czekoladowym musie pojedyncze espresso znajdziecie, więc z kawowymi doznaniami na minusie nie będziecie 🙂

DSC08250.jpg

Tarta z czekoladową musowo-truflową pierzynką i bananami 
(forma 21 cm średnicy)

SPÓD:
-200g maślanych herbatników
-2 łyżki kakao
-100g roztopionego masła

Herbatniki rozrabniamy za pomocą blendera/malaksera. Dodajemy do nich kakao i stopione masło. Dokładnie wszystko mieszamy. Składniki po ugnieceniu w dłoni powinny się ze sobą łączyć.
Blaszkę wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Herbatnikową masę równomiernie rozprowadzamy na spodzie i bokach (do mniej więcej połowy wysokości formy). Gotową wstawiamy do lodówki na min. 45/60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Schłodzony spód pieczemy ok. 13-15 minut.
Wyjmujemy, piekarnika nie wyłączamy.

MASA CZEKOLADOWA
-100g mlecznej czekolady
-160g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao, dobrej jakościowo)
-60/70g cukru pudru
-2 jajka+2 żółtka*
-szczypta soli
-35ml zaparzonej kawy
-90ml śmietanki 30%
+2 średnie, dojrzałe banany

Czekolady siekamy i umieszczamy w misce nad rondelkiem z niedużą ilością wrzącej wody (kąpiel wodna). Dodajemy śmietankę i kawę. Roztapiamy czekoladę, co jakiś czas mieszając (polecam robić to kuchenną rózgą). Gotową zdejmujemy i chwilę studzimy.
Jajka, żółtka, sól i cukier umieszczamy w misce. Na wysokich obrotach miksera ubijamy je na jasną, puszystą masę (zajmie to ok. 5-6 minut, masa mniej więcej potroi objętość).
2/3 objętości jajek dodajemy do czekolady i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Następnie przelewamy to do pozostałej 1/3 części jajek i ponownie mieszamy.

Na podpieczonym spodzie układamy banany pokrojone w ok. 0,5cm kawałki. Na to wlewamy czekoladową masę, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na kolejne 15-19 minut.
Po upieczeniu dokładnie studzimy.

*2 jajka i 2 żółtka rozm. S, jeżeli użyjecie jajek L dodajcie 1 całe i 2 żółtka.
**przy użyciu 21 cm formy prawdopodobnie zostanie wam trochę czekoladowej masy. Nie pozbywajcie się jej! Wystarczy, że przelejecie ją do kokilki lub innego niedużego naczynka żaroodpornego i wstawicie do pieca wraz z ciastem. Uzyskacie mini wersję degustacyjną 🙂

Ciasto dobrze jest upiec w i e c z o r e m i dać mu odpocząć przez noc!

DSC08255.jpg

ZapiszZapisz

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Czekolada, banany i czekolada

    1. Myślę, że w przypadku tej będzie ciężko. Jajka odgrywają tu kluczową rolę, niemniej Twoja prośba moim rozkazem-zabiorę się za wegańskie ciacha jak najszybciej! Na razie mogę Cię odesłać do „tarty jak knopers”, którą znajdziesz kilkanaście postów dalej. Bardzo dobrze ją wspominam 😀 I w razie czego służę pomocą ❤️

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s